Kövesd Flavin.eu-t a facebook-on is.

Kérlek, egy kattintással kövess minket a facebook.com -on, hogy minél több embernek tudjuk segíteni a világhálós közösségen is. Köszönjük a kattintást minden kedves követőnek!


Vagy csatlakozz a google +1 el is.:
Érdekesség a facebook-ról.

Egyetlen grafikus képen ábrázolva a VILÁG összes facebook kapcsolata!

 2010-ben 600millió felhasználója volt a facebook-nak átlagosan 1 embernek 100 ismerőse van azaz 600millió szorozva 100-al és minden egyetlen egy képre kivetítve! Hogyan is történt ez? Megtudhatja az alábbi leírásból.

facebook

 

A digitális fotó nem más, mint láthatóvá tett adatok halmaza. Ahelyett, hogy egy üres vászonnal kezdenénk, ebben az esetben az információkat úgy manipuláljuk, hogy egy bizonyos szögből nézve az objektíven keresztül kirajzolódjon a kép. Hogyha pedig több mint félmilliárd ember hálózati kapcsolatait vizsgáljuk, akkor nagyon sok "lencse" áll rendelkezésre a képalkotáshoz.

 

Városról városra
Paul Butler a napokban tette közzé a Facebook Engineering oldalon különleges eljárással készített közösségi grafikonját (social graph), amely a Facebook felhasználóinak az egész világra kiterjedő kapcsolati hálóját vizualizálja. Butler kíváncsiságát az keltette fel, hogy vajon miképpen "viselkednek" a kapcsolatok a földrajzi és politikai határokon; voltaképpen azt szerette volna megjeleníteni, hogy melyik településeken kiemelkedően sok az online barátság. Először egy nagyjából tízmillió baráti párt tartalmazó mintával kezdett dolgozni (amely a kiterjesztett kapcsolatrendszerével vélhetően bőven felöleli a teljes Facebook-közösséget - a szerk.), a saját Apache Hive rendszerükben. Lényegében számba vette az egyes felhasználók lakóhelyét, összegezte a párok egymással való kapcsolatait, majd ezeket a viszonyokat ráfeszítette a földrajzi szélességi és hosszúsági adatokra.

 

A feladat innentől vegytiszta matematika volt. Az úgynevezett R-projektet hívta segítségül, nyílt forráskódú statisztikai környezetben alkalmazta; a józanság megőrzése végett az eredményeket rendszeresen ellenőrizte, és hozzáillesztette a földrajzi koordinátákhoz. "Nagy megkönnyebbülésemre az adatok ábrázolása lényegében a világtérképet adta ki!" - írja Facebook-jegyzetében Butler.

 

A munka következő fázisa már a grafikus megjelenítés korrektségére irányult, renderelte az adatsorokat, s ekkor a kép közepén egy hatalmas fehér folt jelent meg. A széle ugyan homályosan hasonlított a kontinensekre, de egyértelművé vált, hogy túl sok az adat. Először azt hitte, hogy ha félig áttetszővé teszi a vonalakat, akkor jobb lesz a helyzet, de a grafikus környezet így sem tudta megfelelően kezelni az információkat, ezért inkább teljesen más utat választott. Az új szimuláció lényege, hogy egyfelől a súlyozza a városok euklidészi távolsága és a párok barátainak száma közötti összefüggést, majd - leegyszerűsítve - rangsorolta az egyes településeket a legtöbb barátságnak megfelelően. A kapcsolatokat megjelenítő vonalak színe ettől függ, s egy színskálán a feketétől a kéken át egészen a fehérig terjed, maguk a vonalak pedig nem egyenesek, hanem görbék, amelyek a Föld felszínén két pont közötti legrövidebb távolságot mutatja.

 

Kitisztult a kép
És itt jött az újabb meglepetés: a kép tökéletesen kitisztult, a homály eltűnt, pontosabban megfordult, s ettől megformálódott a világ részletes térképe!

"Leginkább az ütött szíven, hogy az emberi kapcsolatok milyen nyilvánvalóan nem vesznek tudomást a földrajzi és politikai határokról, tengerekről és folyókról. Minden egyes vonal egy barátságot jelöl, amely körbeutazza Földet, megmutatva az utat, ahogyan a barát, a családtag külföldre költözött, vagy egy régi főiskolás havert máshová sodort az élet" - elmélkedik a matematikus, aki jelenleg gyakornokként dolgozik a Facebook adat-infrastruktúrás mérnöki csapatában. Emlékezzünk a nevére, biztos, hogy hallani fogunk még felőle!


Visszatérés az előző oldalra.flavin.eu