Híreink

Oldalak:   1    2    3    4    5    6    7    8    9  

Kertészkedéssel a rák ellen

Flavin H7 HydrogenergyHa palántákat választok, fél szemmel potenciális daganatellenes hatásukat figyelem. A málnának például jelentős tumorgátló hatása van, az őszi margitvirág kivonata pedig a leukémiás őssejteket is képes elpusztítani - írja Ralph W. Moss.

Milyen ismert kerti növényeknek van rákellenes hatásuk?
Több mint 40 millióan kertészkednek az Egyesült Államokban, és megszámolhatatlanul többen világszerte. Nyaraimat egy hűvösebb klímájú területen szoktam eltölteni, ahol a termőidőszak meglehetősen rövid. Amikor palántákat választok, igyekszem fél szemmel a növények potenciális rákellenes hatására tekintettel lenni. Nos, nézzük meg, vajon ebből a szempontból hány ismert kerti variánst tudunk összeállítani, különös tekintettel a legújabb kutatások eredményeire.

Az elmúlt évben 50 lábnyi területen ritkítottam meg a vörös málnát. A megmaradt bokrok egy részét a kert egy másik, 30 lábnyi, napos részébe ültettem át a ház mögé. Hamarosan kiderül, hogy ez a költségmentes manőver mennyire volt sikeres. Ha az átültetett bokrok nem bizonyulnak termékenynek, akkor új palántákat vásárolok a helyi kertészetben és talán még egy sor fekete málnát is ültetek, már csak a változatosság kedvéért. Málnából feltétlenül bőséges termésre van szükségem, mert az itt lakó rosszcsontok - az unokáim, akik a gyümölcs legnagyobb részét leszüretelik - munkadíjukat friss málnában csikarják ki. Ezen túlmenően, a háziak közül egy fiatal hölgy sajátítja ki a termés oroszlánrészét, hogy lekvárokat és dzsemeket készítsen belőle. (Tudom, tudom, hogy a cukor ártalmas, de a hideg téli reggeleken egy kis málnadzsem az elmúlt nyarakról Proust-i emlékeket idéz.)

A málnafajták erős antioxidánsok, és a nyelőcsőrákot is gátolják De vajon a bogyós gyümölcsök (málna, szeder, áfonya stb.) mi másért lehetnek hasznosak számunkra? Ezeket a gyümölcsöket a bolygón található antioxidáns-források között a leghatékonyabbak és legkönnyebben elérhetőek között tartjuk számon. Néhány évvel ezelőtt megállapították, hogy a vadon termő feketeáfonya antioxidáns-tartalma nagyon magas. A Maine-i emberek ennek a hírnek annyira örültek, mintha csapatuk az amerikai futballbajnokságot nyerte volna meg [Maine, az áfonya hazája, az USA egyik északi állama; itt található a szerző nyaralója].

A bogyós gyümölcsök piacán azonban senkinek sincs monopóliuma. Az Ohio Állami Egyetem kutatói most egy olyan beszámolóval álltak elő, amely a náluk termő feketeszeder kedvező tulajdonságáról szólt. Ezt a fajtát én általában az erdei tisztások napos szélein szoktam gyűjteni. 2006-ban az ohio-i kutatók a feketeszeder-kivonat rákmegelőző hatását egy nyelőcsőrák-modellen tanulmányozták rágcsálókban. Mivel a nyelőcsőrákot nehéz kezelni, ezen a területen bármilyen új pozitív eredményt nagyon nagy örömmel fogadnak. A tumort hordozó állatok olyan étrendet kaptak, amely 5 százalék feketeszedret tartalmazott (ez több, mint amit az emberek általában fogyasztanak, de arra jó, hogy a keresett hatást kimutassák a vizsgálatokban). A 25 hetes diétát követően azokban a patkányokban, amelyeket feketeszederrel etettek, körülbelül fele annyi tumort találtak állatonként, mint amennyit a kontroll-állatokban (2,23 tumort szemben a 3,78 tumorral.

Daganatgátló feketeszeder
Senki sem egészen biztos abban, hogy ez a tumorgátló hatás vajon pontosan hogyan működik. A feketeszeder természetes módon gátolja a COX-2 enzim aktivitását. Tudjuk, hogy létezik olyan szintetikus COX-2-gátló vegyület, amely csökkenti a vastagbélpolipok kialakulását. A feketeszeder azonban a daganatképződés egyéb markereit is csökkentette. A kutatók ezért kijelentették, hogy ennek a gyümölcsnek újfajta "daganatgátló szerepe van..." (Chen 2006). Nos, mit szólnak ahhoz, hogy ilyen élvezetes módon is elősegíthetjük ennek a halálos betegségnek a megelőzését?

A tormából izolált vegyület jelentősen gátolta a vastagbélrák- és a tüdőráksejtek növekedését
Egy másik növény, amit a kertemben termesztek, a közönséges torma (Armoracia rusticana). Ennek a növénynek a levelei hatalmasra nőnek. Általában nyaranta egyszer a kerti munkások, akik segítenek a kertet rendben tartani, az undok nadálytővel tévesztik össze - amelyik mindig ugrásra készen várja, hogy ellepje a hasznos veteményest - és földig lenyírják azt. Úgy tűnik, hogy ennek az impozáns növénynek ez nem árt, mert a következő nyírásig új leveleket növeszt. Különben is, nekünk a gyökérre, nem a levelekre van szükségünk a tormaszósz készítéséhez.

A múlt év során a Michigan Állami Egyetem kutatói azt állapították meg, hogy a torma és a rendkívül csípős japán wasabi (Wasabia japonica) egyaránt úgynevezett monogalaktozil diacilglicerideknek nevezett alkotóelemeket tartalmaznak. Ezekről szintén kimutatták, hogy a daganatos sejtek növekedését gátolják. A torma három, a wasabi két aktív komponensét tesztelték. A tormából izolált 3-as számú vegyület a vastagbélráksejtek növekedését 68,4 százalékkal, míg a tüdőráksejtek növekedését 71 százalékkal gátolta. A 4-es számú vegyület a wasabiból pedig 44 százalékkal gátolta a vastagbél-, a tüdő- és a gyomorráksejtek növekedését (Weil 2005). Ezek biztató eredmények.

Elfogadhatóan friss tormát a bevásárlóközpontokban is lehet vásárolni. De sokkal jobb tormaszószt tudunk magunk készíteni, ha a kétéves gyökeret ásóval szedjük ki a földből. Ehhez még egy erős zöldséghámozó és turmixmasinára vagy háztartási robotgépre is szükségünk lesz. Így aztán a saját termesztésű beáztatott tormát magunk keverhetjük össze az ecettel vagy a tejföllel.

Egy meglepő gyógynövény
Ami a gyógynövényeket illeti, az őszi margitvirág nélkül nem tudok meglenni. Sok olvasó ismeri az őszi margitvirágot (Tanacetum parthenium), amely a Chrysanthemum család tagja. Ez a vidám, évelő növény dús, pomponszerű virágból áll - olyan mintha apró virágú százszorszépből álló eső esett volna.

Angol neve [feverfew] is arra utal, hogy ez a növény a láz csillapítására használt népi orvosságok egyike. Ugyanakkor régóta használják a migrénes fejfájás enyhítésére is. (Mindig tartok valamennyi őszi margitvirágból készült tablettát a gyógyszerszekrényemben arra az esetre, ha nyári vendégeimet a kínzásnak ez a titokzatos formája gyötörné.) Mindazonáltal az őszi margitvirág potenciális rákellenes hatása miatt különösen érdekes. A kutatók napjainkban valamennyi rákellenes gyógyszert újraértékelnek abból a szempontból, hogy milyen hatást fejtenek ki az őssejtekre. Ezek azok a primitív sejtek, amelyek - úgy tűnik - a rák rosszindulatú viselkedésért alapvetően felelősek. Számos konvencionális rákellenes szerről derül ki ugyanis, hogy csak korlátozott mértékben képesek ezeket a sejteket elpusztítani. Pontosan ezért olyan érdekes az őszi margitvirág.

Ha palántákat választok, fél szemmel potenciális daganatellenes hatásukat figyelem. A málnának például jelentős tumorgátló hatása van, az őszi margitvirág kivonata pedig a leukémiás őssejteket is képes elpusztítani - írja Ralph W. Moss.

Az őszi margitvirág kivonata hatékonyan pusztítja a rákos őssejteket is
A Rochesteri Egyetem Orvosi Központjának kutatói azt találták, hogy az őszi margitvirág kivonata hatékony az emberi leukémia egyik típusa ellen. Az őszi margitvirág kivonata a rosszindulatúan átalakult őssejteket hatékonyabban képesek elpusztítani, mint bármely más általuk eddig tesztelt önálló terápia. A kivonat aktív hatóanyaga egy úgynevezett parthenolid-származék, amely a növényben talált sesquiterpen laktonok osztályába tartozó vegyületek egyike. Az Egyesült Államok Nemzeti Onkológiai Intézete (NCI) annyira izgalmasnak tartja ezeket az eredményeket, hogy ezt a kutatási programot hajlandó az úgynevezett gyorsan hozzáférhető programok sorába befogadni. Ez a program hivatott arra, hogy a laboratóriumi stádiumban lévő kísérleti gyógyszereket a lehető leggyorsabban próbálják ki a humán klinikai vizsgálatokban.

„Ez a kutatás nagyon fontos lépést jelent ahhoz, hogy a leukémia új terápiájának fejlesztéséhez készítse elő a terepet," mondta Dr. Jordan. "Bizonyítékkal rendelkezünk, hogy ezzel a típusú ágenssel el tudjuk pusztítani a leukémiás őssejteket is, és ez az eredmény jó hírnek számít."

A kutatók egyre inkább a rákos őssejteket tartják a rák forrásának. Ami különösen izgalmas, hogy az őszi margitvirág kivonata az első olyan ágens, amelyikről bebizonyosodott, hogy valamennyi mieloid leukémiás sejtet, köztük a leukémiás őssejteket is el tudja pusztítani. A rákkutatás egyre inkább ezek felé a primitív sejtek felé fordul, ugyanis ezeket a sejteket ma már a rák forrásaként tartják számon. Egyre több kutató feltételezi, hogy abban az esetben, ha a rákot nem az őssejtek szintjén támadják, akkor csak nagyon ritkán érhető el a betegség kontrollálása, gyógyításáról nem is beszélve.

Egy 2006-ban, a Clemson Egyetemen, Észak Karolinában végzett vizsgálat mutatta ki, hogy a parthenolidnak - amit az arany margitvirág primer biológiai aktivitású vegyületének tartanak - rákellenes hatása van. A kutatók két humán emlőrák- és egy humán méhnyakrák-sejtvonal ellen tesztelték a vegyületet. "A margitvirág-kivonat mind a három ráksejt típus növekedését gátolta," írták a kutatók. A négy margitvirág-komponens közül a parthenolid mutatta a legerősebb gátló hatást, bár a többi komponens együttműködik a parthenoliddal a ráksejtek gátlásában.
Forrás: cancerdecisions.com
Állati jó növények

Számos növényi eredetű vegyület rendelkezik biológiai hatással. A növényi kivonat a fő hatóanyagok mellett tartalmaz olyan alkotórészeket, melyek a gyógyhatás kifejtéséhez feltétlenül szükségesek. Így jön létre a különleges gyógynövényi "összhatás".

A növényi tárház - a hatóanyagok tartózkodási helyei
A gyógynövények különböző szerveikben eltérő mennyiségben tartalmazzák a gyógyászati célokra alkalmas hatóanyagokat. Érdemes azokat a növényi részeket gyűjteni, ahol a legnagyobb mennyiségben állnak rendelkezésre a gyógyhatásért felelős összetevők. A felhasznált növényi részek gyógynövényenként eltérőek, a leggyakrabban a levél, a növény föld feletti része, a termés, a gyökér, a gyökértörzs, a kéreg, a virág, a virágzat feldolgozása történik meg.
A gyűjtés idejének helyes megválasztásával a hatóanyagot nagyobb mennyiségben nyerhetjük ki. Általános irányelv, hogy a gyökereket, gyökértörzseket, kérgeket késő ősszel vagy kora tavasszal, a növény föld feletti részét, az ágvégeket, a leveleket, a virágokat virágzás alatt, a terméseket, magokat a teljes érés idején érdemes begyűjteni. További követelmény, hogy olyan gyógynövényeket dolgozzunk fel, melyek növény- és rovarirtó szerektől mentesek, ólomtartalmuk elhanyagolható.

Termesztés-a jövő útja
A vadon termő gyógynövények gyűjtésének egyetlen előnye azok olcsóbb hozzáférhetősége. A termesztett változatok számos előnnyel rendelkeznek:
- A hatóanyag tartalom szabályozható, optimalizálható.
- A megfelelő termőterület kiválasztásával a vegyi szennyezések mértéke minimálisra csökkenthető.
- A természetes élővilág, a védett növények kipusztulása megakadályozható.
- A tervezhetőség nagyobb fokú, az időjárás szerepe jóval kisebb mértékű.

"Fűben-fában az orvosság"
A gyógynövényekből készült kivonatok és az izolált hatóanyagot tartalmazó készítmények között az a jelentős eltérés, hogy a növényi részek összhatása nemcsak egy alkotórésznek tulajdonítható, hanem további vegyületek jelenlétének is. A legtöbb növényi hatóanyag szerves vegyület, de találunk számos példát olyan fajokra is, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak egyéb ásványi anyagokat (kovasavat, kálium- és magnézium sókat).
A hatóanyagcsoportok bemutatásával áttekintést kapunk arról, hogy milyen panasz esetén melyik gyógynövény választható az anyagcsalád azonosításával. Itt fontos megemlíteni, hogy számos erős hatású anyag nyerhető ki gyógynövényekből, ajánlásainkban ezek azért nem szerepelnek, mert használatuk csak szakorvosi felügyelet mellett történhet. Példaként említhető a szívre ható glikozidok csoportja és egyes alkaloidok.

Őszi, téli náthás estékre gyógyulásképpen
A nyálkaanyagokat tartalmazó növényi részek, mint az orvosi ziliz gyökere és levele, a mályvalevél és virág, a lándzsás útifűlevél jótékony hatásúnak bizonyulnak légúti megbetegedésekben. Az előkészítés során ügyelni kell a nyálkatartalom bomlásának megakadályozására, ezért inkább a hideg vízzel történő kivonást részesítsük előnyben.
A nyálkatartalom mellett flavonoid vegyületek találhatók a hársfavirágban és a bodzavirágban, melyeket megfázásos tünetek enyhítésére izzasztószerként és immunerősítőként alkalmaznak. A meleg bodza- és hársfatea bátran ajánlható várandós és szoptató kismamáknak, gyermekeknek a nátha leküzdésére.
Az illóolajok kiváló szerek a meghűléses betegségek kezelésében, az inhalálás során használt eukaliptuszolaj és az erdeifenyő- olaj elősegíti a "szabadabb" légzést, és biztosítja a légutak átjárhatóságát. A kerti kakukkfű hatékony köptető, antibakteriális hatással rendelkezik, a felsőlégutak gyulladásainak kezelésében inhalálásra, gargarizálásra ajánlott növény.

Újra szabadon lélegezhetünk
A szaponin elnevezés arra utal, hogy az ebbe a csoportba tartozó vegyületek vízzel összerázva a szappanhoz (sapo) hasonlóan erősen habzanak. A triterpén típusú szaponinok gyakoriak a szegfűfélék, a kankalinfélék, tátogatófélék családjaiban. Ha a szaponinok érpályába jutnak, akkor vörösvértest "oldó" hatásuk érvényesül, ezért szigorúan tilos ezeket az anyagokat közvetlenül a véráramba fecskendezni.
A szaponinok gyógyászati felhasználása elsősorban felületaktív tulajdonságukon alapul, a légúti váladék elfolyósításával annak könnyebb felköhögését teszik lehetővé, köptető hatással rendelkeznek. Légúti hurutos megbetegedések leküzdésében a mályvalevél és méz hozzáadásával készült kankalintea fogyasztása igen hatékony kezelési mód. Hasonlóan jó köptető hatású még a fátyolvirággyökérből és a szappanfűgyökérből készült kivonat.
Egyes szaponin tartalmú gyógynövényeket a húgyutak átmosó terápiájában alkalmaznak. A porcikafű és a közönséges aranyvesszőfű vizelethajtóként nyer felhasználást az orvosi gyakorlatban, ajánlott szerek a krónikus hólyaghurut kezelésére valamint a vesekő és homok kialakulásának megelőzésére.

Flavonoidok az egészség védelmében

A flavon elnevezés a latin flavus (sárga) szóból származik. A flavonoidok közé tartoznak például az apigenin, luteolin, kvercetin, kempferol flavonok és a szilimarin hatóanyagkeverék flavonolignánjai.

Orvosi alkalmazásuk sokrétű, többek között rendelkeznek
1. Szív-érrendszerre gyakorolt hatással: A koronária erek tágítása révén alkalmasak a szív oxigénellátottságának biztosítására, így felhasználhatóak a koronária erek meszesedésében, szívinfarktust követő állapotokban a támogató terápia részeként.
2. Lipidcsökkentő aktivitással: Az érelmeszesedés kialakulásához nagymértékben hozzájárul a szabadgyökök által előidézett LDL (kis sűrűségű lipoproteinek) oxidatív módosítása, melyet a flavonoidok képesek meggátolni.
3. Fekélygátló hatással: Jó hatásfokkal védik ki a gyomorsósav által okozott gyomor nyálkahártya károsodást.
4. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatással: A kvercetin nagy hatékonysággal képes a szabadgyökök által közvetített, szervezetre káros oxidatív folyamatok megállítására illetve lassítására.
5. Májvédő hatással: A flavonolignánok májkárosodások (hepatitis, májcirrhozis, gyógyszermérgezések) esetén alkalmazhatók a terápia részeként.
6. Antineoplasztikus (tumorgátló) hatással: Intenzív kutatás folyik a flavonoidok sejt növekedésre kifejtett hatásának feltérképezésére. A kezdeti eredmények biztatóak.
7. Antimikróbás hatással: baktérium, vírusok és gombák által okozott megbetegedésekben javasolható a flavonoidok alkalmazása. A HIV vírusok és a herpes simplex vírus egyes törzsei ellen hatékonynak bizonyultak.
Forrás: HáziPatika.com - 2005. december 5
Van esély a mellrák kimutatására vérvizsgálattal

Svájci és német kutatók olyan mechanizmust írtak le, amely vélhetően felelős a melldaganatok növekedéséért: felfedezésük alapján bíznak abban, hogy vérvizsgálattal még korai stádiumban fel lehet ismerni az emlőrákot.

A tumoroknak új véredényeket kell építeniük ahhoz, hogy növekedni tudjanak - közölte internetes oldalán a Freiburgi Egyetem. Az intézmény Curzio Rüegg vezette kutatói a Cancer Research című tudományos folyóiratban számoltak be részreletesen az érképződés eddig ismeretlen folyamatáról szerzett információikról.

Eredményeik szerint a daganat egy PLGF nevű molekulát termel, ez bejut a véráramba, magához vonzza az egymagvú fehérvérsejteket, a monocitákat, amelyek képesek bekebelezni és elpusztítani a szervezetbe bekerült kórokozókat. A monociták elhagyják őrhelyüket a csontvelőben, és a daganat közelében új vértesteket képeznek, aminek nyomán új erek keletkeznek - világítottak rá a kutatók.

A tudósok a lausanne-i egyetemi klinikával együtt dolgozva kimutatták, hogy az emlőrákos betegeknél megnövekedett PLGF-értéket és a fehérvérsejtek érképző hatását lehet észlelni. Ez a felfedezés több érdekes utat is megnyit a kór elleni harcban. A kutatók szerint az első lépés ezen az úton a mellrák szűrésére alkalmas vérvizsgálat lehet: amennyiben a vérben átprogramozott, új ereket képző fehérvérsejtekre bukkannak, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy a szervezetben tumor van.

A felfedezés a kezelés utáni időkben is hasznos lehet, ha a daganat újból növekedni kezdene. Ebben az esetben a kutatók szerint el lehet távolítani az érképző vérsejteket, vagyis megállítanák a metasztázist, és nulldiétára fognák a tumort.
Forrás: MTI - 2011. július 5., kedd 14:00
Jól vizsgázott az új, magyar fejlesztésű nanofertőtlenítőszer

NanoSept Aqua 1LA nanotechnológia újabb vívmánya került a polcokra: magyar kutatók parányi ezüstrészecskékből álló fertőtlenítőszert fejlesztettek ki. Az új szer segíthet a kórházi fertőzések egyre égetőbb problémájának leküzdésében is. A nanotechnológiai termékek élettani, környezeti hatásáról azonban egyelőre keveset tudunk.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a fejlett országokban a kórházba került betegek 5-10 százaléka kap valamilyen fertőzést, a fejlődő országokban ez az arány meghaladhatja a 25 százalékot is. Az Európai Betegségmegelőzési Központ (ECDC) adatai alapján az európai kórházakban összesen ötmillióan fertőződnek meg évente, az esetek egy százalékában a fertőzés halálos kimenetelű, további 2,7 százalékuknál pedig hozzájárul a beteg halálához. Leggyakrabban a sebfertőzés, vérfertőzés és a tüdőgyulladás jelentkezik.

A gyógyulásunkat szolgáló intézmény, a kórház valójában a fertőzések kialakulásának és terjedésének melegágya: a legkülönbözőbb típusú betegségekkel érkező, gyakran legyengült immunrendszerű betegek, a túlzsúfolt kórtermek, a sokszor nem megfelelő higiéniás körülmények, a személyzet túlterheltsége mind-mind elősegítik a kórokozók elszaporodását. Emellett, az antibiotikumok túlzott vagy nem megfelelő használata miatt a közelmúltban megjelentek olyan baktériumtörzsek, amelyek ellenállóak mindenféle antibiotikummal szemben. Manapság a kórházi fertőzések körülbelül 60 százalékáért ezek az ún. szuperbaktériumok felelősek. E bacilusok ellen a leghatékonyabb védekezés a higiénia javítása.

Becslések szerint a fertőzések egyharmada elkerülhető lehetne a megfelelő fertőtlenítés biztosításával. Egy magyar konzorcium által kifejlesztett új fertőtlenítőszer segítséget nyújthat a higiénis körülmények hatékony javításában. A nanotechnológiával előállított termék parányi ezüstrészecskéket tartalmaz.

Gyógyító ezüstrészecskék

Az ezüst jótékony, egészségmegőrző hatása évezredek óta ismert. Az ókori rómaiak nem véletlenül tárolták ezüstedényekben italaikat, s az amerikai telepesek is pontosan tudták, hogy a tej lassabban savanyodik meg, ha ezüst pénzérméket tesznek a kancsóba. Az ezüst ugyanis pusztítja a baktériumokat.

Miért? Azért, mert ha a baktérium az ezüst felszínével találkozik, olyan kémiai reakciók indulnak be, melyben roncsolódik a baktériumot védő sejtfal, és az ezüst felszínéről kilépő ezüstionok képesek bejutni a baktérium belsejében. Az ionok a baktérium számára létfontosságú, az anyagcserét vezérlő enzimekhez kötődnek, amelyek így már nem képesek ellátni a feladatukat és a baktérium elpusztul.

Minél nagyobb felületen érintkezik az ezüst a kórokozókkal, annál erőteljesebben érvényesül a baktériumölő hatás. Másfelől, minél kisebb átmérőjű egy test, annál nagyobb a felülete a térfogatához képest. Ezért a magyar kutatók az ezüstöt kicsiny, 5-10 nanométer átmérőjű (a mértékegységekhez lásd keretes írásunkat) részecskékre darabolták (lásd a jobb oldali képen), amelyek így összességében igen nagy felületen képesek érintkezni baktériumokkal, s hatékonyak pusztítják azokat. A nanorészecskék előállításához egy speciális kolloidkémiai módszert használtak a fejlesztők.

Tiszta udvar...

A Nanosept nevet viselő fertőtlenítőszer legfontosabb újdonsága, hogy fertőtlenítő hatása viszonylag hosszan tartó: amikor a szer a fertőtlenítendő felülettel érintkezik, aktív oxigén szabadul fel, ami rövid idő alatt, gyorsan fertőtlenít. Ugyanakkor az ezüst nanorészecskék, melyek csak lassan használódnak el, hosszabb ideig tartó antibakteriális hatást fejtenek ki. "Kipróbáltuk az új szert, nyolc különböző baktériummal. Egyformán hatékonynak látszik mindegyikkel szemben, körülbelül két napig tartja távol őket" - mondja dr. Szentirmay Zoltán, az Országos Onkológiai Intézet professzora.

A készítmény színtelen, szagtalan folyadék, használata teljesen hasonló a megszokott fertőtlenítőszerekéhez, s előállítási költsége is a jól ismert termékek költségének nagyságrendjébe esik. A szer - a hagyományos tisztítószerekkel ellentétben - nem tartalmaz maró hatású klórt, ezért nem roncsolja a tisztítandó felületet. A készítményben az ezüst mellett gombaölő hatású réz nanorészecskék is vannak, így a szer hatékony mindenféle mikrobiális szennyeződéssel szemben.

A termék két családjának gyártása indult meg: az egyik típus általános felületfertőtlenítésére alkalmas (kórházak, közintézmények, állattenyésztés), a másik ipari víz, illetve szennyvízzel kapcsolatos fertőtlenitésre, klímaberendezések szűrőjének fertőtlenítésére valamint ivóvíz- és fürdővíz fertőtlenítésre.

Az új fertőtlenítőszert kifejlesztő Nanobact Project a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal Jedlik Ányos programja pályázatának keretében működik. "A program célja, hogy a tudomány olyan ágait támogassa, amelyeknek az eredményei nem maradnak a kutatók fiókjaiban, olyan fejlesztéseket, amiknek a végtermékeit a mindennapi életünkben is használatba vehetjük" - mondja Dr. Soós Miklós, a konzorcium egyik vezetője. Soós elmondta: a konzorcium további célja, hogy más, nemesfém nanorészecskéket használó egészségügyi célú alkalmazásokat is kifejlesszenek, például gyulladáscsökkentő hatású implantátumokat (csípőprotézis, katéter) illetve gyulladáscsökkentő kenőcsöket, oldatokat. Ezek tesztelése állatokon részben már megindult.
Jobbra: a baktériumtenyészet fertőtlenítőszerrel bevont bal oldalán nem tudtak osztódni a sejtek.

Rengeteg tapasztalatot kell még gyűjteni

A nanotechnológia rendkívüli tempóban fejlődik, a nanotermékek mostanra betörtek a fogyasztói piacokra is: például kozmetikai cikkek, ruhák készülnek nanorészecskék felhasználásával. Mindamellett, a parányi részecskék élettani, környezeti hatásáról egyelőre keveset tudunk. A mai egészségvédelmi előírások nagy része a termékek kémia összetételére vonatkozik csupán, s ebből a szempontból a nanotermékek nem jelentenek újdonságot. "Négy-öt évvel ezelőtt, amikor  a fényképkidolgozó műhelyek virágkorukat élték, a fénykép előhívása során alkalmazott vegyületeket a lefolyókba öntötték, károsítva ezzel környezetünket. Ez a vegyület nagy mennyiségben tartalmazott ezüstöt is. Egyetlen műhely által egyetlen hónap alatt kiöntött ezüst mennyiségéből annyi nanofertőtlenítőszert lehetne gyártani, ami egy egész budapesti kerület teljes fertőtlenítésére elegendő volna" - mondja Soós.
Mások szerint a nanorészecskék különleges mérete és tulajdonságai olyan veszélyeket rejthetnek, amelyek nem következnek a kémiai szerkezetből, s amelyeket nem láthatunk előre. A környezeti és   fiziológiai hatásokat vizsgáló kísérletek néhány éve indultak be. Úgy tűnik, hogy a háztartásokban használt nanotermékekből a részecskék - elsősorban a szennyvízzel - a környezetbe kerülnek. Jelenleg még nem ismert, hogy ezek milyen mértékben juthatnak be az emberi szervezetbe, de valószínű, hogy a nanorészecskék a légzés és étkezés során, valamint a bőrön felszívódva is a testünkbe kerülhetnek. "A nanotechnológia alig húsz éves tudomány, ipari alkalmazása csak az utóbbi években indult el. A tételes szabályozás a jövő zenéje" - mondja dr. Varsányi Magda,  a konzorcium szakmai vezetője. "Rengeteg tapasztalatot kell még gyűjtenünk, hogy részletesen lássuk a hatásokat."

Mi a nanotechnológia?
A "nano" görög eredetű szó, jelentése törpe. 1 nanométer = 10-9 méter, azaz a nanométer a méter egymilliárdod része. A nanotechnológia olyan eljárásokkal dolgozik, melyeknek segítségével ilyen apró objektumokat lehet előállítani. A nanotechnológia legfontosabb vívmánya, hogy általa képesek vagyunk az anyagot lényegében atomonként, molekulánként összerakni, s ilyen módon különleges tulajdonságú anyagokat tudunk előállítani: megkarcolhatatlan autófestéket, szabályozható fényáteresztésű napszemüveget, antibakteriális hatású csempefugát stb.
Forrás: origo.hu - 2011. 03. 13., 10:02
Laboratóriumban készített légcsövet ültettek be Svédországban

Egy 36 éves férfi laboratóriumban előállított légcsövet kapott, amelyet saját őssejtjeivel burkoltak be egy olyan eljárásban, amely a sebészek szerint a maga nemében az első sikeres kísérlet volt.
A stockholmi Karolinska Intézet klinikájának közleményében tudatták, hogy a műtéti beavatkozást június 9-én hajtották végre: a páciens, aki légcsőrákban szenvedett, úton van a teljes felépülés felé, és pénteken hazaengedik a kórházból.
A Karolinska közleménye szerint mivel a szerv helyreállítására használt sejtek a férfi saját sejtjei voltak, a beültetést követően kilökődés nem történt, és a páciensnek nem kell kilökődést gátló szereket szednie.
Légcső-átültetéseket korábban is hajtottak már végre, melyekben adományozott (donor) légcsövet telepítettek be a páciens saját őssejtjeivel. A Karolinska műtéte azonban az első, amelyben laboratóriumban készült a szerv.
Forrás: MTI - 2011. július 8., péntek 09:59
A lenmag gyógyhatásai

Bio+Active Lenmagcsíra kapszulaA len valamikor a népek életének egyik fontos ipari növénye volt. Belőle készült a finomabb kelme a ruházkodáshoz, és az ünnepi használatú textíliák.

A lenmag használata a modern táplálkozásban nagyon fontos szerepet kapott. A feldolgozatlan lenmag a feldolgozott élelmiszerek sűrűjében a legmegbízhatóbbak egyikévé vált. Fogyasztásával a szervezet hozzájuthat az egyik legtisztább tápanyagforráshoz, hogy el tudja látni magát a legfinomabb esszenciális zsírral. Szervezetünk sejtjei, amelyek lenolajat tartalmaznak, sokkal ellenállóbbak és kevésbé sebezhetők lesznek, mint a közönséges zsírokkal ellátott test.

A lenmag 35 százalék zsiradékot tartalmaz, aminek 72 százaléka esszenciális, tehát a szervezet számára nélkülözhetetlen. Ebből 58 százalék nélkülözhetetlen zsírsav, amiből a szójababban csak 9 százalék van, a tökmagban 15 százalék, és a dióban 5 százalék. Más táplálékainkban nem fordul elő, vagy csupán jelentéktelen mennyiségben.

A lenmag tartalmazza a legtisztább és legtöbb esszenciális olajat, amire a szervezetnek szüksége lehet. Ezzel a tulajdonságával ez egyik legértékesebb táplálékunkká vált.

Gazdag A, B, C, D és E vitaminban. Az ásványok közül nagymennyiségben tartalmaz káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, ként, vasat, cinket, nátriumot, klórt, mangánt, szilíciumot, rezet, fluort, alumíniumot, nikkelt, kobaltot, jódot, krómot stb.

A lenmag Gyógyhatása:
A len nagyon régóta áll az ember szolgálatában ahhoz, hogy megismerjük a gyógy-értékét. Az egyik legértékesebb forrásává kell válnia táplálékunknak. A lenmagnak, illetve a lenolajnak minél több teret kell hódítania táplálékozásunkban, mivel napról napra újabb és újabb felfedezések bizonyítják gyógyhatását.

Serkenti az agyműködést:
A lenmag megakadályozza a test koleszterin lerakódását, amennyiben kizárólag ezt a nélkülözhetetlen zsírsavat fogyasztjuk a közönséges zsírok helyett. Ily módon hat a kapilláris vérerek működésére, megakadályozva azok eldugulását az agyban és a vesékben. Ezzel a tulajdonságával számos más öregkori nyavalyától kímél meg a lenolaj, vagy legalábbis késlelteti azokat.

Ízületi gyulladás:

Megkeni a csuklókat, így csökkenti a degeneratív betegségek okozta fájdalmát illetve hozzájárul az összes autoimmun betegségek hatékonyságának csökkentéséhez.

Bronhitis, tüdő görcsös összehúzódása:
A lenmag kitűnő ellenszere a légutak gyulladásos megbetegedéseinek. A hörghurut lefolyásának könnyítésére szolgál a lenmag fogyasztása, vagy lenolaj, a görcsös összehúzódás enyhítésére. Így nemcsak a hörgők, ingerlésére hat enyhítően, hanem a tüdőre is.

Negyed liter forró vízbe tegyünk másfél evő kanál lenmagot, és forraljuk tíz percen át. Tegyük félre még fél órára, hogy jól kiázzon. Melegítsük fel ismét, és igyuk meg. Ha mindenképpen édesíteni akarjuk, használjunk mézet.

Ekcéma:

A lenmag, illetve lenolaj a máj állapotára is gyógyító hatással van. Ide tartozik a zsíros máj, és ezzel a fontos szervünkkel kapcsolatos összes betegség. A bőrbetegségek gyógyulásának előfeltétele az ok gyógyítása. Ha sikerül tehermentesíteni a májat, a bőrbetegségtől, így az ekcémától is megszabadulunk.

Kövek és homok ellen:
Epe-, vese- és húgyhólyag- kő és homok valamint gyulladás esetén is fogyaszthatunk lenmag teát. Ebben az esetben azonban ajánlatos egy kanál olíva olajat is bevenni. A teát a már előbb említett módon készítsük el. Az epekő keletkezéséről már volt szó. A megkeményedett anyagok feloldásában játszik a lenolaj az epekő hatásának enyhítésekor.

Gyomorfekély:

A gyomorsav termelésére is jótékonyan hat a lenmag. Így közvetett úton lényegesen hozzásegít a gyomorfekély gyógyulásához is.

Izomláz, izomfájás:
A sportolók, vagy azok akik tavaszi munkálatokban elfáradtak, az izmaikra jótékony gyógyírt találhatnak a lenmagban. A fogyasztás mellett ajánlatos ilyenkor őrölt lenmagpakolást tenni a fájó részre. A hatás nem marad el.

A Gyógyír elkészítése:
Tegyünk egy csésze vízhez másfél-két evőkanál lenmagot, és lassú tűzön forraljuk felére a vizet. Szűrjük le, és amilyen melegen csak lehet, igya meg a beteg, a maradékból pedig tegyünk meleg pakolást a fájó testrészre. Naponta ismételjük meg kétszer, háromszor, amíg a fájdalom el nem múlik. Ugyanezt elvégezhetjük őrölt lenmagból is.

Prosztata panaszok:
A prosztatagyulladás egyik fő gyógyítójának érdekes módon viszont a tökmagot tartják. Ezt feltehetőleg a linolenic zsírsav tartalmának köszönheti, amiből 15 százalék található meg benne. Nos a lenmagban ebből az esszenciális zsírból 58 százalék van. Próbálkozzunk meg a fogyasztással, az eredmény nem marad el.

Rák:
A rákos megbetegedések egyik legjobb gyógyszere az esszenciális olaj fogyasztása a legtisztább kénes fehérjékkel, a sovány tehéntúróval. Ezt egy német tudósnő találta fel, évtizedekkel ezelőtt, s azóta is sikeresen alkalmazzák a rákbetegek kezelésére.

Szabálytalan szívverés, szívszélhűdés:
A szív működésére is gyógyítóan hat ez a páratlan olaj, illetve a lenmag. Részben a koleszterin csökkentő tulajdonságának köszönhetjük, de az izomrendszerre, így a szívizomra is van gyógyhatása.

Hasznos a cukorbetegeknek:
A lenmag olyan anyagot tartalmaz, ami megfelel a nyálka és gyanta keverékének. Ez az anyag szükség esetén csökkenti a gyomorsav romboló hatását, enyhíti az emésztő szervek falainak érzékenységét, elősegítve a belek tartalmának továbbjutását kimosva a felesleges koleszterint, valamint szabályozza a glukóz jelenlétét a vérben, ezért a cukorbetegeknek is hasznos táplálék.

Székrekedés:
A téli rosttalan táplálék, de egyébként is azoknak áldásos az őrölt lenmag, akik sokat küzdenek székrekedéssel, vagy nincs meg a rendszeres bélmozgás. Ha beiktatjuk mindennapi reggelinkbe ezt az olajos rostot, akkor is rendszeres lesz a székletünk, ha egyébként fehér kenyeret fogyasztunk.

Rovarcsípés:
A rovarcsípés nagyon kellemetlen tud lenni, ha csak a méhecske csípésére gondolunk akkor is. De vannak annál sokkal fájdalmasabb és veszedelmesebb csípések. Az őrölt lenmagból készített pép nagy mennyiségű mérget képes kiszívni a szervezetből, ami csak csípés útján került be.

Gyulladásos sebek:
A gyulladásos sebek gennyet tartalmaznak, amelyek képtelenek elhagyni a testet, vagy a folyamat sokáig tart, illetve fájdalmas. Meggyorsíthatjuk ezt a folyamatot, ha két kanál őrölt lenmaghoz hozzáadunk egy kanál gyömbér port, és a pépet rátesszük a gyulladásra, néhány órára. Ha szükséges, a megszáradt kötést váltsuk, amíg el nem távolodik az összes genny.

Elkészítési mód:
A lenmagot kétféleképpen fogyaszthatjuk. Nehezebb megemészteni a ledarált magot, így a súlyos betegek a nyersen préselt olajat fogyasszák salátával, illetve túróval. Az egészségesek számára ajánlatos, ha frissen őrölt lenmagot fogyasztanak reggelire, szójával, napraforgóval, szezámmal egy kis lekvárral, vagy gyümölccsel ízesítve, de sóval is ízesíthetjük. A friss őrlést végezhetjük kávédarálóval, így megakadályozzuk az avasodást.
Ha teát főzünk a lenmagból, előtte megőrölhetjük, a magot egészben is megfőzhetjük. De mivel kemény zárt magról van szó, sokáig kell főzni, legalább fél órán át forraljuk.
Forrás: harmonet.hu - 2003. január 23. 13:57.
Sárgarépa titkai

Bio+Active Sárgarépacsíra   kapszulaA sárgarépa az egyik legközkedveltebb zöldségfélénk. Több változatát termelték ki szerte a világban. A legjobb az, amelynek szép narancs színe van, az tartalmaz ugyanis legtöbb karotint.

A sárgarépa az egyik legközkedveltebb zöldségfélénk. Több változatát termelték ki szerte a világban. A legjobb az, amelynek szép narancs színe van, az tartalmaz ugyanis legtöbb karotint, az A vitamin, elő- vitaminját. Táplálékunk szerves része. Fogyasztjuk főve, illetve párolva, vagy salátakeverékhez, de leghatásosabb nyersen a kicentrifugázott leve.

Tápértéke:
A sárgarépa tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A, B komplex, C, E, G és K vitaminokat. A legtöbb benne az A vitamin elő vitaminja, amely vízben nem oldódik, tehát csak abban az esetben tudja szervezetünk hasznosítani maradéktalanul, ha zsírok, főleg esszenciális zsír társaságában, fogyasztjuk.

Gyógyhatása:
A gyermekkor első zöldség léje. A baba cumisüvegből tejjel vegyítve fogyaszthatja, természetesen egy év kor felett. Még korábbra tekintve, a terhes anyának is ajánlatos a sárgarépa lé fogyasztása, valamint a szoptatós kismamának.

Hozzásegít a csontozat és a fogazat fejlődéséhez. Számos más zöldségféle kiegészítőjeként használjuk, illetve azért, hogy javítsa az ízt. Általános gyógyhatását a nagymennyiségű kálium s egyéb tartalma teszi lehetővé, a vér savtalanítását segíti elő. Ezért nehéz különválasztani egyedi hatásokra. Gyógyítása láncszerű, amilyen csak a betegség lehet. Az éhséget jól csillapítja, így hatásosan lehet használni a fogyókúrázóknak, vagy azoknak, akik megszokásból rágnak valamit.

Máj tisztítás:
A vér savtalanítása elsősorban a máj működését segíti elő. Ha a máj tisztulása megindult, a gyógyulás egész láncolatát vonja maga után. A máj leterhelése láthatóan a bőr állapotán nyilvánul meg. A nehéz fémek raktározása is a máj feladata. De ha le van terhelve a máj, a fémek a sejtek közé is bejuthatnak. A sárgarépa, és más klorofilles zöldség segít kivonni ezeket a fémeket, amelyek sok esetben a légzés által is bejuthatnak a szervezetünkbe.

Bőrkiütés:
Azt is mondhatjuk, hogy a bőrkiütés valamilyen formája legtöbbször a máj gyengülő működésére vezethető vissza. Legyen az hosszantartó pikkelysömör, egyszerű gyomorrontás, vagy a mérgező fémek felszaporodása a májban, aminek következtében megváltozik a bőr színe. Ugyanez a helyzet, ha a táplálkozásunkban van a hiba, az elégtelen emésztésben, vagy ha a vérben felszaporodó sav okozza a panaszt. Ha ezt a problémát leküzdjük, bőrünk egyenletes tónust kap, amihez hozzájárulnak a sárgarépa B vitaminjai is.

Rák:
Általánosságban a gyulladás az, amelyre gyógyítólag hat a sárgarépa-lé, s ide tartozik a fertőzés is. A rákos daganatok közül a leghatásosabb a tüdőrákra. Kísérletekkel bebizonyították, azt is, hogy azok számára akik sokat dohányoznak az A vitamin szedése meghosszabbítja az életet. Csak azok kapnak enyhülést, akik az A vitamint a természetes alakban, illetve az elővitaminban fogyasztják. A dohányosoknak ugyan nincs sok mentségük, de ha könnyíteni akarnak a jövő kilátásukon legjobb, ha naponta elfogyasztanak egy pohár friss sárgarépa-lét. Természetesen ez sem lehet mindenkinél garancia.

Emésztés, hasnyálmirigy:
Az emésztésben a sárgarépa-lé hatékonyan vesz részt, tisztítja a beleket, és serkenti a mellékvesék munkáját, s ezáltal a hasnyálmirigy működését is.

Ízületi gyulladás:
Bármelyik fajtája az önpusztító betegségeknek sikeresen gyógyítható sárgarépa lével, mert savtalanítja a vért. Az arthritis támadhat a csuklókban, izmokban, vesében stb. A sárgarépa összetétele ideális, ezeknek a betegségeknek a leküzdésére.

Látási zavarok:
Nem szabad megfeledkeznünk a látási zavarokról. Enyhítésére, megszüntetésére, fogyasszunk sárgarépa-lét. Segít a szürkületi vakság legyőzésében, stb.

Elkészítési mód:
Az egyik legkellemesebb zöldség italunk. Ezért gyakran használjuk más zöldséggel keverve, vagy azért, hogy enyhítse annak tömény hatását. Így például a káposzta-félékkel jó kombinációt ad a vértisztító hatásával, úgy a látási zavarok leküzdésére, mint a vesebántalmak gyógyítására. Arról se feledkezzünk meg, hogy a karotin, az A vitamin nem oldódik vízben, tehát a jobb felszívódásához ajánlatos, a búzacsíra olaj, vagy más esszenciális zsír fogyasztása.
Forrás: geocities.com
Vashiány

Flavitamin   Vas (100db)A vashiány a leggyakoribb hiánybetegségek közé tartozik. A vas az emberi szervezet valamennyi sejtjében jelen van, az élet szempontjából nélkülözhetetlen elem.

A vas legfontosabb feladatai:

1. A vérfesték (hemoglobin) részét képezve megköti az oxigént és a sejtekhez szállítja
2. A citokróm enzimek részeként az energianyerő és -tároló biokémiai reakciók létfontosságú eleme
3. Részt vesz az agyi ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek) szintézisében
Felszívódása a vékonybélből történik, C-vitamin segítségével. A vékonybél hámjában ferritin enzimhez kötődik, majd a vérben a transzferrin nevű fehérje szállítja a raktárakhoz, melyekben ismét ferritinhez kötődve tárolódik. A felszívódásának és szállításának szigorú élettani kontrolljára azért van szükség, mert a vasnak erős oxidatív kapacitása van, vagyis a szabad vas súlyos sejtkárosodásokat okoz (ld. hemokromatózis). A szervezet teljes vastartalma 2-4 gramm. Legfontosabb raktárai a vér, a csontvelő, a máj, a lép és az izmok. Az izmokban a mioglobin részét képezve az oxigén raktározásában vesz részt.

A vashiány előfordulása és okai:
A kisgyermekek kb. harmada, a nők negyede és a férfiak 10%-a szenved a vashiány valamelyik formájától.

A leggyakoribb okok:
1. Idült vérzés (pl. gyomorfekély miatt)
2. Nőknél rendszertelen és erős méhvérzések, cikluszavarok
3. Elégtelen vasfogyasztás (főként vegetáriánusokra jellemző)
4. Vasfelszívódást akadályozó gyógyszerek tartós szedése
5. Vasfelszívódást akadályozó ételek tartós és nagy mennyiségű fogyasztása (fitátok, oxalátok, pl. sóska, spenót, stb. komponenseként)
6. Felszívódási zavart okozó gyomor-bélbetegségek (Crohn-betegség, Peutz-Jeghers-kór, stb.)
7. A szervezetből a vasat kiszorító idült nehézfém mérgezés (ólom, kadmium)

A vashiány tünetei:

A vashiány vezető tünetei lehetnek:
1. Nem specifikus tünetek: fizikai és szellemi teljesítőképesség csökkenése, fertőző betegségekkel szemben csökkent ellenálló képesség, stb.
2. Vashiányos vérszegénység tünetei.
 Sápadtság
 Fáradtság, gyengeség
 Hajhullás
 Vékony, törékeny körmök
 Szapora szívverés, ritkán szívizom- károsodás
3. A vashiányhoz vezető alapbetegség tünetei
4. Csecsemőknél utólagos vaspótlással nem korrigálható IQ-hiány

A vashiány lefolyása:
A vashiány lefolyása a kiváltó ok függvénye. Egyszerű diétahiba komoly következményekkel nem jár, de pl. idült vérvesztést okozó béldaganat végzetes lehet.

A vashiány diagnózisa:
A vashiányos vérszegénységre a kicsi és vashiányos vörösvérsejtek jellemzőek. Így csökken a vörösvérsejtek átlagos térfogata (MCV), az átlagos hemoglobintartalma (MCH, az átlagos hemoglobin koncentrációja (MCHC). Ez közönséges laboratóriumi analízissel könnyen igazolható. Természetesen csökken a szérum vastartalma, de vashiányra a legspecifikusabb laboratóriumi paraméter a megnövekedett ún. látens vaskötő kapacitás (= a vérben keringő vasmentes transzferrin vaskötő kapacitása, ill. telítettsége). Enélkül a vaspótlás értelmetlen, sőt, veszélyes is lehet.
A diagnózis felállítás orvosilag nem elfogadható a vashiányt okozó alapbetegség megnevezése nélkül, ami részletes belgyógyászati kivizsgálást tesz szükségessé.

A vashiány terápiája:
A legfontosabb az alapbetegség felkutatása és gyógyítása.
A második legfontosabb a vas pótlása, ami nem könnyű, mert:
1. A vas a gyomor-bélrendszerből nehezen szívódik fel, a kezelésre használt ásványi sói legtöbbször gyomor-bélpanaszokat okoznak a vasháztartás befolyásolása nélkül.
2. A vas felszívódását számos gyógyszer, tápanyag gátolja (ld. fentebb).
3. Az injekció formájában történő pótlás a szervezet fokozott oxidációs károsodásával járhat.
A vas könnyen felszívódó formái az ún. természetes kelátok (legkönnyebben a hemoglobin "hem" kötéséből szívódik fel – vörös húsok, máj, stb.). Hatékonyan adagolható huminsavas kelát formájában is. A huminsav a cellulóz 9-10.000 éves bomlásterméke, mely legnagyobb koncentrációban a tőzegben található. Az ásott kutak vizének huminsav tartalma mellett táplálkozási eredetű vashiány nem fordul elő. A vaspótlás szájon át is hatékony bármilyen vaspótló gyógyszer és huminsav táplálékkiegészítő együttes fogyasztásával. Ily módon már napi 15 mg vas teljesen kielégítő az emberi szervezet számára.

Egyéb tudnivalók a vashiányról:
Mivel a vas húsféleségekből szívódik fel leghatékonyabban, és a csecsemő számára, az agyfejlődés szempontjából a vasbevitel nagyon fontos, terhesség és szoptatás alatt vegetáriánus életmód nem javasolt. Az anyatej egyébként is meglehetősen vasszegény, ezért a 4. hónaptól a szoptatás mellé (és nem helyett) kiegészítő táplálás is indokolt.
Forrás: Harmonet.hu Szerző: Dr. Elek Csaba
Most van a vitaminbomba ribizli szezonja

Flavin7 Prémium Jubileum ital (1000ml)Június, július a ribizli szezonja. Három legismertebb fajtája a piros, a fekete és a fehér ribizli. A piros a legelterjedtebb, a feketét kevesebben fogyasztják, pedig tápanyagtartalom és élettani hatás szempontból a legértékesebb, a fehér pedig a legkevésbé ismert.


Az egészséges táplálkozás egyik közismert alapelve, hogy minden nap, 3-4 étkezésre elosztva, fogyasszunk 50-70 dkg friss, nyers gyümölcsöt, és évszaktól függően több fajtát együnk. A hazai friss, lédús gyümölcsök többségének viszonylag rövid az érési ideje, ezért lehetőleg minden nap együnk belőlük. Vitamin-, ásványianyag- és egyéb tápanyag-tartalmuk fajtánként is eltérő, ezért egészségvédő tulajdonságukban is nagy különbségek lehetnek.

A piros és a fehér ribizli tápanyagaiban megegyezik
Vadon termő fajtája is van, de kerti bokorként ismertebb. A fürtöket egyben kell leszüretelni, akkor a szemek nem esnek le a kocsányról, nem sérülnek. Sokan csak azért nem fogyasztanak belőle rendszeresen, mert vékony, fürtös szárairól a kis bogyók leszedése macerás, a termés magja pedig viszonylag nagy a gyümölcshúshoz képest.

Pedig érdemes lenne minél többet fogyasztani belőle, mert kiemelkedően sok vitamin van benne: legtöbb a C-vitaminból (60 mg/100g), ezt követik a B-vitamin-csoport tagjai és az E-vitamin, kisebb mennyiségben pedig A-vitamint és karotint is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül kiemelkedően sok káliumot tartalmaz (216 mg/100g), továbbá nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és vas is található benne.

Energiatartalma (45kcal/100g) és fehérjetartalma (0,9g/100g)  alacsony, zsírtartalma pedig elhanyagolható. Száz gramm piros ribizliben 9,5g szénhidrát található, így fogyókúrázók és cukorbetegek is fogyaszthatják, naponta körülbelül tíz dkg ajánlott számukra.

A gyümölcsnek magas az élelmirost-tartalma is, savanykás ízét pedig a benne lévő citrom-, alma-, oxál- és egyéb savak adják.

A fehér ribizli valamivel édesebb, mint piros társa, tápanyagtartalma és élettani hatása azonban megegyezik a piroséval.

A ribizli megakadályozza a daganatok kialakulását
A piros ribizli rosttartalma, amely legfőképpen a vízben nem oldódó pektinből áll, segíti a salakanyagok kiürülését a szervezetből. Antioxidáns vegyületei miatt tumorellenes hatású gyümölcsként tartják számon.

A gyümölcs szerepet játszik az egészséges bőr fenntartásában is, segíti a gyulladásos betegségek gyógyulását. Kozmetikumként a ribizliolaj táplálja a száraz, érzékeny bőrt.

A fekete ribizli igazi vitaminbomba
A fekete ribizli fürtjei kisebbek és lazábbak, mint piros társáé. A gyümölcshústól nehéz, szinte lehetetlen elválasztani a magot, jobb egyben megenni. Lekvár, dzsem készítésekor sem érdemes a magokkal törődni, csak akkor szükséges átpasszírozni a gyümölcsöt, ha valaki olyan betegségben szenved, hogy kerülnie kell az apró magvas gyümölcsöket. Aki a fekete ribizlit nem eheti meg egyben, annak érdemes a levét kinyomni és vízzel hígítva meginni. Bár így veszít a tápanyagaiból,  kiemelkedő élettani hatása még így is érvényesül.

A fekete ribizli "vitaminbomba". Legfőbb értéke rendkívül magas C-vitamin-tartalma (180mg/100g). Ezentúl magas a B1-, B2-, niacin- és folsavtartalma is, továbbá, bár kisebb mennyiségben, de tartalmaz A- vitamint, karotint és E-vitamint is. Az ásványi anyagok közül vasat, magnéziumot, szelént, foszfort, kalciumot, káliumot és rezet tartalmaz.

Energiatartalma (37kcal/100g) kisebb, mint a piros ribizlié, fehérjetartalma (1,3g/100g) viszont kicsit több. Zsírtartalma elhanyagolható. Szénhidrát 7g/100g van benne (főleg gyümölcscukor), fogyókúrázók és cukorbetegek naponta körülbelül tizenöt dkg-nyit fogyaszthatnak belőle. Élelmi rostból és vízből ugyanannyi van benne, mint a piros ribizliben. Kellemes ízét változatos savtartalma adja, a legtöbb citromsavból van benne.

A fekete ribizli időseknek különösen ajánlott
A fekete ribizlit gyógygyümölcsként tartjuk számon, melynek fogyasztása minden korosztálynak, de idős embereknek különösen ajánlott. Az ókorban köszvénybogyónak nevezték, köszvényre, vértisztításra és reuma ellen adták a betegeknek.

Napjainkban inkább antioxidáns hatását hangsúlyozza a szakirodalom: a káros szabadgyököket megkötő színanyagokban (pl. antocián), flavonoidokban és polifenolokban is gazdag. Ezek a vegyületek védik az érfalat, lassítják az érelmeszesedést, csökkentik a magas vérnyomást, és a vérzsírok (koleszterin, triglicerid) szintjét.

A fekete ribizli továbbá vizelethajtó, fokozza a nátriumürítést, de a káliumot visszatartja. Reuma és köszvény kezelésére jó hatásúnak tartják napjainkban is. Kiemelkedően magas C-vitamin-tartalma erősíti az immunrendszert, csökkenti a rákos sejtek kialakulásának esélyét.
A fekete ribizliben lévő vas a gyümölcs rendszeres fogyasztásakor alkalmas a vashiányos vérszegénység megelőzésére és kezelésére. A B-vitaminok csoportjába tartozó vitaminjai a szervezet szinte minden életfolyamatában részt vesznek.

Fontos azonban, hogy a fekete ribizliből egyszerre ne együnk meg nagy mennyiséget, mert nyálkahártya irritációt válthat ki.

Ribizliből készíthetünk levest, lekvárt, a leveléből pedig teát is

A fekete és a piros ribizli értékes tápanyagtartalma legjobban nyersen, frissen fogyasztva érvényesül, főleg a C-vitamin- pótlás miatt. Nem sokáig tárolhatók, de kitűnően tűrik a fagyasztást, így télen is hozzájuthatunk.

A gyümölcsből főzhetünk levest, mártást, de készíthetünk lekvárt, dzsemet, gyümölcskocsonyát, szörpöt, kompótot is, csak kicsit több cukor kell bele, mint más gyümölcsökhöz. Akit zavar a gyümölcs magja, átpasszírozva szabaduljon meg tőle (a fekete ribizlinél nem feltétlenül szükséges a mag eltávolítása). A gyümölccsel ízesíthetünk túrót, natúr joghurtot, tortakrémet is, de piskótatésztát is megkenhetünk vele.

A fekete ribizli nyári, friss leveleiből teát is készíthetünk, az értékes hatóanyagok a levelekben is megtalálhatók. Szárítva télen is ihatjuk a teát. Bár a tea vizelethajtó hatású,  csökkent vesefunkció és szívelégtelenség miatt kialakult ödéma kezelésre nem alkalmas, az ilyen betegségekben szenvedők ne fogyasszák.

A tápanyagtartalomra vonatkozó adatok forrása: Rodler Imre Kalória- és tápanyagtáblázat; Medicina Könyvkiadó Zrt. Budapest, 2008.
Forrás: Origo.hu
Diót, mandulát, repceolajat javasolnak az új európai táplálkozási irányelvek

Sativa kendermag olaj -   Natur (250ml)Új európai táplálkozási irányelvek készülnek, amelyek egyik célkitűzése a krónikus, köztük a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése. Ennek érdekében javasolják például, hogy ügyeljünk a megfelelő mennyiségű omega-3-zsírsav bevitelére, azaz fogyasszunk bőségesen tengeri halakat, illetve busát, a napraforgóolaj mellett pedig használjunk repceolajat és lenmagolajat, valamint együnk bátran diót, mandulát.


Az Európai Bizottság új táplálkozási irányelvek és referenciaértékek kidolgozására kérte fel az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatalt (EFSA). Az EFSA Diétás Termékek, Táplálkozás és Allergia Bizottsága eddig a szénhidrátok, az élelmi rostok, a zsírok, valamint a víz fogyasztására vonatkozó referenciaértékeket készítette el - adja hírül a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségéneklegfrissebb hírlevele.

A tengeri halak és az olajos magvak fogyasztása kiemelten ajánlott

A munkabizottság a napi energiabevitel 20-35 százalékát zsír formájában ajánlja, ezen belül is elsősorban többszörösen telítetlen zsírsavak (omega-3- és omega-6-zsírsavak) formájában. A bizottság a szívbetegségek, keringési rendellenességek megelőzésében kiemelkedő szerepet játszó omega-3-zsírsavakat külön is kiemeli: ezekből napi 250 milligramm (mg) elfogyasztását ajánlja.

Omega-3-zsírsavak táplálékaink közül egyes növényi olajokban (repceolajban, lenmagolajban, szójaolajban), a tengeri halakban (heringben, makrélában, lazacban), a hazai halak közül a busában, valamint az olajos magvakban (dióban, mandulában) és az azokból készült olajokban találhatók meg.

"Az ideális az lenne, ha valaki hetente háromszor fogyasztana halat, hetente háromszor megenne egy marék diót, mandulát, valamint napi salátáját például hidegen sajtolt lenmagolajjal locsolná meg" - mondja Tóth Bernadett dietetikus.

Csak a töredékét fogyasztjuk az ajánlott omega-3-bevitelnek
A hazai lakosság azonban nagyon rászokott a napraforgóolajra, a halfogyasztásnak, illetve az olajos magvak fogyasztásának pedig nincs igazán kultúrája, ezért az étrend a jótékony hatású, gyulladáscsökkentő omega-3-zsírsavak helyett inkább omega-6-zsírsavakban bővelkedik.

Míg a dietetikusszakma az omega-3- és az omega-6-zsírsavak fogyasztását 1:3 - 1:5 arányban ajánlja, az OÉTI legutóbbi, a hazai táplálkozási szokásokat kutató vizsgálata szerint itthon ez az arány 1:30.

A kismamáknak különösen kell figyelniük az omega-3-zsírsavak fogyasztására
Az omega-3-zsírsavak igazoltan gátolják a vérrögképződést, csökkentik a vérben a lipidek (zsírszerű anyagok, elsősorban a trigliceridek) szintjét, és kedvezően hatnak a vérnyomásra, ezáltal csökkentve a koszorúér-betegségek veszélyét. A kutatások szerint az, aki hetente legalább egyszer fogyaszt tengeri halat, 50 százalékkal mérsékli a hirtelen szívhalál kockázatát. De már havonta egy-kétszeri halfogyasztás is védettebbé tesz a stroke ellen.

Az omega-3-zsírsavak továbbá befolyásolják a magzati szem fejlődését, és segíthetik a szülés utáni depresszió kezelését is. A várandósság alatt, főként az utolsó trimeszterben különösen kell figyelni az omega-3-zsírsavak bevitelére, mert segítik a magzat agyának fejlődését.

Napi 25 gramm élelmi rost az új ajánlás
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal az élelmi rostok bevitelére is ajánlást tett: napi 25 grammnak ítélte meg a szükséges mennyiséget felnőttek esetében. "Ezen felül a hivatal hangsúlyozta, hogy az emelkedett élelmirost-bevitel csökkenti a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, valamint az elhízás kockázatát" - áll a dietetikusszövetség hírlevelében.

"Az élelmirost-bevitel egyrészt a zöldségekből, gyümölcsökből, másrészt a teljes kiőrlésű gabonatermékekből jöhet össze. Alapvetően az ajánlott napi öt étkezés mindegyikéhez kellene egy-egy közepes gyümölcsöt, zöldséget fogyasztani. Ez körülbelül napi fél kiló zöldség-gyümölcs bevitelét jelenti" - magyarázza Tóth Bernadett. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal legutóbbi felmérése szerint a magyar férfiak éppen elérik ezt az értéket, a nők átlagos rostfogyasztása azonban napi 21 gramm, azaz elmarad az ajánlástól.

Elegendő vizet ételekből, italokból
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal mérsékelt aktivitást és külső hőmérsékletet feltételezve nőknél 2, férfiaknál 2,5 literben határozta meg a víz ajánlott napi bevitelét, amely magában foglalja az összes italból, valamint ételből felvett mennyiséget. A csecsemőknek, a gyermekeknek, valamint a várandósság és szoptatás időszakában lévő hölgyeknek azonban ettől eltérő beviteli értéket állított fel.

Féléves korig a csecsemőknek 100-190 ml/testsúlykg napi folyadékbevitel ajánlott, a 6-12 hónapos babák szükséglete viszont már napi 8000-1000 ml.

A 2-3 éves gyereknek napi 1300 ml-re, a 4-8 éveseknek 1600 ml folyadékra van szükségük. Egy várandós nő számára 2,3 liter, egy szoptató nő számára pedig 2,7 liter folyadék bevitele ajánlott.
Forrás: Origo.hu
Új antioxidánst találtak a paradicsomban

ParadicsomSpanyol kutatók új antioxidánst találtak a paradicsomban, amely minden eddig ismert vegyületnél erősebb hatású, ezért valószínűleg nagy jövő előtt áll a gyógyításban.

A sejtekben végbemenő oxidáció öregíti a szervezetet, bizonyos anyagok - az antioxidánsok - azonban segítenek megakadályozni, vagy lassítani ezt a folyamatot. Például a vörösborban megtalálható rezveratrol az utóbbi évek állatkísérleteinek tanúsága szerint fékezi az öregedést, ezért gyógyszerként is forgalomba került.

A rezveratrolnál a Maria Pilar Lopez-Gresa és munkatársai által fölfedezett anyag antioxidáns tulajdonsága tizennégyszer erősebb. Fontos gyógyszereknél is hatékonyabb: csaknem ötszörte hatásosabb antioxidáns, mint az E-vitamin és tízszeresen múlja felül a C-vitamint.

A kutatók eredményeiket az Environmental and Experimental Botany című folyóiratban közölték. Az általuk felfedezett fenolszármazékot a paradicsom akkor termelte védekezésül, amikor egy bizonyos baktérium megfertőzte.

Az új antioxidáns iránt máris nagy az érdeklődés. Az élelmiszeripar a legkülönfélébb ételek tartósításához használhatná, mert hatékonyan gátolja a zsírok oxidációját. Az avasodás késleltetése számos készítmény eltarthatóságát növelhetné. Az orvoslásban segíthetne megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, valamint a rosszindulatú daganatokat. Szakértők szerint a petrokémia is nagy fölvevő volna, mert a gázolajat is konzerválhatná, valamint szerepe lehet gumiáruk, textilfélék előállításában. A kozmetikai ipar is vonzónak találja a bőrgyógyászati készítmények tartósítására és az öregedés lassítására.
Forrás: Index.hu - MTI - 2011. augusztus 2., kedd 09:22
10 leghatékonyabb táplálék a rák megelőzésére

1. A paprika óriási C- és A-vitamin-tartalma, valamint folsav- és kálium-tartalma miatt a rák elleni küzdelem egyik legjobb eszköze.

2. A keresztesvirágúak családjába tartozó káposzta, brokkoli, karfiol, kelkáposzta, kelbimbó, retek, fehérrépa, vizitorma mind-mind olyan növényi hatóanyagokat tartalmaznak, melyek gátolják a rákkeltő anyagok belépését a sejtekbe, és akadályozzák a daganatok kifejlődését.

3. Az áfonyafélék, a málna és az eper C-vitaminban és folsavban gazdag gyümölcsök, emellett magas a rost- és káliumtartalmuk. Erős antioxidáns hatásúak, azaz megkötik a szervezetben keletkező káros szabadgyököket.

4. A víz (ásványvíz, forrásvíz, szóda) és a koffeinmentes tea jelentik a legjobb folyadékot a szervezet számára. Ezek az italféleségek óriási szerepet játszanak az emésztésben, a táplálék továbbításában és felszívódásában, valamint a hőmérsékletszabályozásban. Étvágycsökkentő hatásúak és segítik a súlyszabályozást is. Ajánlott legalább 1,5-2 liter folyadékot elfogyasztani naponta!

5. A különféle paradicsomos mártásokban, szószokban, ketchupban megtalálható likopin erősen antioxidáns hatású. Nagymértékben csökkenti a prosztata- és más rákos megbetegedések kockázatát, jelentős szerepet játszik az öregedési folyamatok lelassításában és más betegségek elleni védekezésben.

6. A zsiradékok közül a legegészségesebbek a növényi eredetű olajok, különösen a hő- és vegyi beavatkozás nélkül, hidegen sajtolt szűz olívaolaj, mely sok E-vitamint és más antioxidánsokat tartalmaz.

7. Az alma, különösen a gyümölcs héja olyan hatóanyagokat tartalmaz, melyek gátolják a rákos sejtek szaporodását.

8-10. A sütőtök, a batáta és a cukkini karotintartalma - különös tekintettel a béta-karotinra - a rák elleni egyik fontos alkotóelemét jelenti.
Forrás: egeszsegere.com - National Foundation for Cancer Research, USA
A málnának a levele is tiszta orvosság

MálnaBár a piacokon már ritkábban találkozhatunk vele, a legtöbb házi kertben  nyár végéig érik a málna, amely a fekete ribizli után a népi gyógyászat egyik legtöbbre értékelt gyümölcse. De érdemes a levelét is szedni, jótékony hatású cukorbetegek, szív- és érrendszeri panaszokban és erős menstruációs görcsöktől szenvedők számára is.

A málna nem tartozik az olcsó gyümölcsök közé, de érdemes bőségesen fogyasztani, amíg terem. Bár tény, hogy macerás gyümölcs: már a szüretelése sem könnyű, hiszen fáradságos és kényelmetlen a szúrós ágak között úgy szedni a szemeket, hogy ne sérüljenek meg, féléretten pedig nem lehet leszedni, mert - sok gyümölcstől eltérően - leszedve már nem érik tovább. Ráadásul a leszedett gyümölcs gyorsan romlik, és törékeny is. De megéri a fáradságot, a népi gyógyászat ugyanis a fekete ribizli mellett a málnát és levelét gyógygyümölcsként, illetve gyógynövényként tartja számon.

Cukorbetegeknek is ajánlott

A málnának magas a víz- és a rosttartalma, energiatartalma viszont csupán 30 kcal/100g. Szénhidrát-tartalma, mely főleg gyümölcscukorból (fruktózból) áll, alacsony, 5,4g/100 g, ezért jól beilleszthető a cukorbetegek és fogyókúrázók étrendjébe is. Tisztító gyümölcsnapot tartóknak érdemes legalább egy étkezésre málnát fogyasztani.

Sokféle és kiemelkedő mennyiségű vitamin van benne. A legjellemzőbbek a C-vitamin, a niacin, a pantoténsav, a folsav, a karotin, valamint az E- és az A-vitamin. Az ásványi anyagok közül kiemelhető kalcium-, kálium-, magnézium-, cink- és vastartalma.

A málnalét láz csillapítására és a magas vérnyomás csökkentésére is ajánlják


Alacsony szénhidrát- és magas rosttartalma segíthet a vércukorszint karbantartásában, a székrekedés megelőzésében, kezelésében, és a magas vérnyomás csökkentésében, valamint előnyösen hat a szív munkájára és a keringésre. Antioxidáns- és flavonoid-tartalma révén csökkenti a káros szabadgyökök elszaporodását.

A málnalének a népi gyógyászatban lázcsillapító és a meghűlést enyhítő hatást tulajdonítanak. A középkorban a málnaszirupot immunerősítőként, valamint hányinger, hányás ellen használták. Aki emésztési panaszok miatt nem fogyaszthatja a gyümölcs apró magjait, szitán áttört levével próbálkozzon, előnyös hatásai így is érvényesülnek.

A málnalevéltea a várandósság elején és végén is segít


A málna júniustól augusztusig szedett leveleit a népi gyógyászat gyógynövényként tartja számon. A szárított levelekből készített tea a gyümölcshöz hasonló előnyős tulajdonságokkal rendelkezik: jó hatású lehet cukorbetegségben, székrekedéskor és érbetegségekre. Ajánlják izzasztásra, meghűléses és húgyúti panaszok enyhítésére. Külsőleg borogatásként alkalmazható. Segíthet a menstruációs fájdalmak enyhítésében is.

A természetgyógyászok a terhesség első hónapjaiban a reggeli rosszullétek enyhítésére napi egy csésze málnalevél teát ajánlanak, a terhesség utolsó heteiben pedig két csészényit a kismedence tájékán lévő izomzat ellazítására, amely révén megkönnyíti a szülést. Senki ne vesse be azonban ezt a "fegyvert" szülész-nőgyógyászával történő egyeztetés nélkül. Teakészítéskor egy evőkanálnyi szárított levelet 35-40 percig kell forralni 2,5 dl vízben, majd leszűrni. Melegen és langyosan fogyasztható.

A tápanyagtartalomra vonatkozó adatok forrása: Rodler Imre Kalória- és tápanyagtáblázat; Medicina Könyvkiadó Zrt. Budapest, 2008

Fogyasszuk és fagyasszuk!

Együnk minél több málnát frissen, nyersen, de készíthetünk belőle gyümölcsjoghurtot, szörpöt, dzsemet, zselét, és felhasználhatjuk gyümölcstortához is. Bár hőhatásnak kitéve veszít vízben oldódó vitamintartalmából, de aromáját megtartja. Akik a málna apró magvait nem fogyaszthatják, kipréselt levéből készíthetnek vizes vagy tejes turmixot.

A málna a tárolást nem igazán bírja, de gyorsfagyasztásra a bogyósok közül az egyik legalkalmasabb. Első lépésben tálcára téve tegyük a fagyasztóba, és amikor a szemek már keményre fagytak, tasakokba adagolhatjuk, így a téli hónapokban is friss csemegéhez juthatunk.
Forrás: Origo.hu
A piros szőlő és a vörösbor véd a leégéstől

Flavin7 Prémium Jubileum ital   (1000ml)Számos más jó tulajdonsága mellett spanyol kutatók szerint a szőlő és a belőle készült vörösbor véd a napégés ellen is. Egy friss statisztika szerint a huszonéves nők többsége szerint szebb a napbarnította bőr a fehérnél. A megkérdezettek általában azt is tudták, hogy az erős napozás jelentősen fokozza a későbbi  bőrdaganatok kockázatát, sőt 50 százalékuk ismer is olyasvalakit, aki ebben a betegségben szenved.

Marta Cascante, a Barcelonai Egyetem biokémikusa és munkacsoportja igazolta, hogy a szőlőben lévő flavonoidok csökkenthetik a napsütés okozta károsodás kockázatát. A napsütés ultraibolya sugárzása nemcsak a bőr leégését idézi elő, de testünk kültakarójának egyes rétegeit fokozottan öregíti és fontos szerepet játszik a bőr rosszindulatú daganatainak előidézésében.

Az UV-sugárzás a bőrben reaktív oxigéngyököket tesz aktívvá, melyek ott nagy zsírmolekulákat oxidálnak, és ez a folyamat enzimeket (jNK, p38MAPK) ingerel, melyek a kutatók szerint a sejtek halálát okozzák. A vízparton napozók nem is tudják, milyen bonyolult biokémiai folyamatok indulnak el a bőrükben.

A spanyol munkacsoport tagjai a szőlőből és borból olyan kémiai anyagokat (polifenolok) vontak ki, melyek csökkentik az oxigéngyökök megjelenését. Ennek eredményeként az UV-sugárzás következményei laboratóriumi körülmények a bőrsejtekben lassabban és kisebb mértékben keletkeznek.

A kutatók szerint a szőlőben található védő anyagokat várhatóan nagyobb mennyiségben használja a gyógyszeripar és a kozmetika, a további vizsgálatok pedig segítik ennek a biokémiai folyamatnak a megértését.
Forrás: MTI - 2011. augusztus 12., péntek 12:35
A homoktövis titkai

Homoktövis kapszula (100db)Eredete, élőhelye

A homoktövist Európában és Ázsiában évszázadok óta alkalmazzák étkezési és gyógyászati célokra. Az atlanti partokon és a nagyobb folyamok homokdűnéin honos, de megtalálható az eurázsiai ligeterdők folyók menti árterében is. A homoktövis régebben több helyen előfordult Magyarországon is, főleg a Szigetközben voltak nagyobb ligetei. Mostanában azonban egyedül Újpest határában élnek természetes csoportjai. A homoktöviscserje védett növény, eszmei értéke tízezer forint.

A homoktövis kétlaki, szél porozta növény, termése narancssárga bogyó. A termés alakja tojás formájú, 7?9 mm átmérőjű, egymagvú. A gyümölcs leveses, vékony héjú. A héj színe a sárgától a narancsvörösig terjed.
Termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be, ilyenkor még kesernyés, savanykás, de ha megcsípte a dér, édessé és fogyaszthatóvá válik. Gyümölcsét elsősorban feldolgozva, és nem nyersen fogyasztják.

Ókori gyógyszer

Már az ókorban megfigyelték, hogy a homoktövis bogyói és leve gyógyító hatású. A gyümölcs gazdag szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban, aminosavakban és vitaminokban. Kiemelkedő a C-vitamin-tartalma, mely a citrom C-vitamin-tartalmának tízszerese. A homoktövis gyümölcsében levő C-vitamin koncentrációja magasabb, mint az eper, kivi, narancs, paradicsom, sárgarépa és galagonya gyümölcsében. A homoktövisbogyó azonban nemcsak magas C-vitamin-tartalma miatt hasznos, hiszen tartalmaz még vízben oldódó B-vitamint, zsírokban oldódó A-provitamint és E-vitamint, sőt kalciumhoz kötődő savakat is. A homoktövis E- vitamin-tartalma nagyobb, mint a búza, kukorica és szójabab E-vitamin-mennyisége.
A bogyónak a magja is hasznos, mivel dietetikai szempontból fontos zsírosolajat is tartalmaz.

Gyógyhatása

A homoktövis termését tibeti gyógyítók már több mint ezer éve alkalmazzák. Gyógyításra elsősorban a terméshús kivonatát, hidegen sajtolt olaját használják, de a magjából készült olajat is széles körben alkalmazzák. Ismert gyógyhatásai: az immunrendszer védelme és erősítése, zsíroldó hatás, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában, de kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyekre is, védi a májat. Magas C-vitamin-tartalma miatt nagyon jó a meghűléses betegségek megelőzésére.

Emellett fokozza a szervezet ellenálló képességét, gyulladáscsökkentő, késlelteti az öregedési folyamatot, speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, s így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását. Növeli a légúti fertőzésekkel szembeni ellenállást. Reumás panaszok kiegészítő kezelésénél jótékony hatású. Elősegíti az öregségi foltok megszűnését. Javíthatja a szemidegek működését is. Külsőleg használva jó hatása van égési sebek, bőrfekélyek, szájgyulladás esetén. Jó fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. Javítja a szívműködést, gátolja bizonyos tumorok növekedését, enyhíti a rákos betegek sugárterápiája által kiváltott sugárkárosodásokat.

A homoktövisnek kozmetikai hatásai is ismertek: gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok megjelenését, csökkenti a narancsbőr kialakulását, kedvezően befolyásolja a pigmentációs folyamatokat, tartóssá teszi a barnaságot.

Felhasználása

Termését az élelmiszeriparban, a kozmetikai iparban és a gyógyászatban is hasznosítják. A bogyókból készíthető rostos ivólé, dzsem, lekvár, szörp és kompót is.
A leveleiből főzött teának általános roboráló hatása van.
Az érett terméseket a vitamin megőrzése céljából azonnal fel kell dolgozni vagy mélyhűtéssel tárolni. A bogyók nyersen vagy préselve és mézzel édesítve fogyaszthatók. A homoktövis bogyója annyi életfontosságú elemet és nyomelemet tartalmaz, hogy könnyű megérteni, miért javasolják gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt erősítésre és kiegészítő táplálékként a homoktövisbogyóból készült termékeket. De jó tudni azt is, hogy például a homoktövismag-olajat nem ajánlatos használni akut epehólyag-gyulladásnál és a hasnyálmirigy akut megbetegedéseinél sem.
Forrás: Nők Lapja Cafe - Pató Erika - 2007. 02. 05.

Flavin.eu a facebook -on.

Flavin7

Flavin