Híreink

Oldalak:   1    2    3    4    5    6    7    8    9  

 

Innovációs díj a szőlőmag hasznosításáért

Innovációs díj a szőlőmag hasznosításáértA veszélyes hulladéknak számító szőlőmagból egy tatai agrármérnök különleges eljárással olyan táplálék-kiegészítőt készített, amely fiatalon tartja a sejteket, és csökkenti az időskori magas vérnyomást. Az eljárást díjjal jutalmazta a Közép-dunántúli Régió Innovációs Irodája -- közölte az MTI.

Jankovszky Sándor három társával együtt korábban egy szuperfinom őrlési technológiát fejlesztett ki, amely kétszeres hangsebességű levegővel, idegen test közreműködése nélkül púderfinomságú őrleményt eredményezett. Több anyaggal kezdtek kísérletezni, hogy megtalálják, mit érdemes megőrölni ezzel az eljárással.

Lisztet semmiképpen sem, mert ahhoz túl drága - mondta el a feltaláló. De őröltek sárgarépát, szárított almahéjat a pektin kivonásához, szárított meggyet fagylaltporba, illetve egy ismerőstől kapott szőlőmagot, amellyel a borászatban már semmit nem lehetett kezdeni.

Az őrlemény finomságát ellenőrizve Jankovszky Sándor gyakran megkóstolta az ehető anyagokból készült púderszerű porokat. A férfi korábban több infarktuson és egy agyvérzésen is átesett, az időjárási frontok változásakor rendszerint migrénes rohanok kínozták, amelyek azonban menten megszűntek a szőlőmagból készült liszt "fogyasztáskor".

Az agrármérnök azóta külön céget alapított szőlőmagliszt vagy ahogy ő hívja: mikroőrlemény előállítására. A 200 négyzetméteres, automatikus üzem február óta termel, ő pedig a Viniseera névre keresztelt termék bevezetésén fáradozik. Erőfeszítéseihez minden bizonnyal többletenergiát kap a szőlőmaglisztből, amelyet a kedvező hatások jelentkezése óta saját maga is rendszeresen fogyaszt.

"A borfogyasztás jótékony hatásait élvezem, alkohol nélkül" - jegyezte meg kicsit hamiskás mosollyal.

A szőlőmagliszt hatását legjobban talán a "francia paradoxon"-nak nevezett jelenséggel lehet érzékeltetni. A franciáknál 42 százalékkal kevesebb a szívmegbetegedések aránya az észak-európai országokhoz vagy az Egyesült Államokhoz viszonyítva, miközben a telített zsiradékok fogyasztásában élenjárók a világon. Az eltérést a franciák rendszeres vörösbor fogyasztásával magyarázzák. A vörösbor "héjon erjesztéses" technológiájával olyan magas antioxidáns-tartalmú anyagok oldódnak bele a borba, amelyek a fehérben nincsenek benne.

A csak kékszőlő magjából készülő szőlőmaglisztben koncentráltan vannak jelen az OPC-nek nevezett polifenolok, azaz antioxidánsok. Ha egy négyzetcentiméternek vesszük egy szőlőmag felületét, a mikrofinomságú őrlés után a szemcsék egymás mellé kirakva fél négyzetmétert foglalnának el. A megnövelt felület miatt a hatóanyag könnyen felszívódik szájon át való fogyasztással.

Szakirodalmi adatok szerint a szőlőmagban lévő antioxidánsok erősítik, rugalmasabbá teszik az érfalakat, megelőzik a meszesedést, hatékonyan befolyásolják a vér koleszterin tartalmát, gátolva a szívbetegségek kialakulását; javíthatják az agyér-elmeszesedésben szenvedők emlékezetét; stresszoldó és nyugtató hatásuk van, ezért jótékonyan munkálkodhatnak egyes alvászavarok esetén; élesíthetik a látást, elejét vehetik a szürke hályog kialakulásának.

Mivel az antioxidánsok a kollagén szöveteket is regenerálják, a szőlőmaglisztből készült arcpakolás visszaadja a bőr simaságát, rugalmasságát, és megelőzi a korai öregedést. A hatóanyag szőlőmagolajként régóta ismert a szépségiparban, és igencsak borsossá teszi a kozmetikumok árát.

A szőlőmagból készült termékek fogyasztói feltételezhetően egészségesebbek lesznek és maradnak, a betegségekből gyorsabban gyógyulnak, teljesítményük az élet minden területén növekszik, azaz van esélyük jobban és egészségesebben élni - állítja Jankovszky Sándor.
Forrás: 168óra Tatabánya

Ételszeméthegyeket esznek a gyerekek!

Ételszemetet esznek a gyerekek!
LONDON – Az egészséges életmód hirdetésével és terjesztésével megbízott brit hatóság kiszámolta, mennyi cukros és zsíros ételt eszik meg egy 5-10 éves korú gyerek.

Nagy-Britanniában. A The Foods Standards Agency egy évtizede azért harcolt, hogy csökkentse a zsíros táplálkozás okozta halálozási adatokat. Mivel az új konzervatív kormány már nem tart igényt szolgáltatásaira, azaz nem korlátozhatják hamburger és egyéb gyártók zsír- és cukorfelhasználását, alkalmazottjai mérgükben kiszámolták, mennyi szemetet eszik meg egy év alatt egy gyerek.:

Ételszemetet esznek a gyerekek!- Egy kisiskolás közel 50 csomag édes kekszet, több száz kólát, 8 kg süteményt, 6 kg fagylaltot és több mint 3 kg zsíros szalonnát eszik meg évente, ami nagyon sok – bosszankodott a szervezet egyik vezetője.
Forrás: Blikk

Fruit Café a díjnyertes!
Szabó László hatóanyagszakértő


Tekintse meg képes összeállításunkat.

A 100 csoda kiállítás sajtóanyaga innen letölthető.

Megtekintem a FruitCaféról szóló, 100 csoda kiállításon résztvevő, díjnyertes Gyümölcskávé videóját!

2010. február 28-án (vasárnap) a 100 Csoda Kiállítás díjkiosztóján nagy megtiszteltetés érte cégünket.

A Fruit Café elnyerte a legkeresettebb termék díját, tehát a Fruit Café-ból vásároltak a legtöbbet a kiállítás helyszínén!
Kapható az Aniosos betét cégünknél!

7 rétegű anionos betét
Megtekintem az Anionos betétekről szóló rövid, ismertető videót!

Az anionos betét egy különleges, természetes anyagnak köszönhetően legalább két-háromszoros nedvszívó képességgel rendelkezik, mint a piacon található hasonló termékeknek. Ez az anyag egy Japánban szabadalmaztatott kukorica granulátum, aminek óriási a nedvszívó képessége. Mivel a betétben ez folyadék hatására zselés állagúvá alakul, nincs kellemetlen, nedves érzés a betét használatakor. Hosszú órákon keresztül szárazon tartja a kényes területet, a folyadék elnyelésekor sem duzzad meg, szabad mozgást biztosít.

Az anionos rétegnek köszönhetően aktív antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásúak. Az anionos réteg folyamatosan fertőtlenít, a baktériumok nem tudnak elszaporodni, ezért az anionok semlegesíteni tudják a kellemetlen, rossz szagokat. Ha más, hagyományos betéttel szeretnénk elérni hasonló biológiai tisztaságot, akkor azt 20 percenként kellene kicserélni.

Takarékosság - sokkal kevesebb, legfeljebb fele annyi betét használata is elegendő, miközben a higiénia mértéke és a kényelemérzet összehasonlíthatatlanul magasabb.

Az anionos betétek 7 speciális rétegből állnak, mégis hihetetlenül vékonyak, puhák, légáteresztők és egyedülállóan komfortosak.

Biológiailag lebomló anyagokból készülnek.
Az őssejt kutatásról

Őssejt
Kezdetben a figyelem középpontjába került a kék-zöld alga különös hatása. Ez a növény olyan változásokat idézett elő az emberi szervezetben, melyek összetételét tekintve indokolatlannak bizonyultak. Többek közt javítja a látást, regenerálja az izületeket. Christian Dreapeau kanadai tudós rájött, hogy nem az alga összetételében, hanem az őssejtek termelődésére gyakorolt hatásában rejlik a titok.

Szabó László tudós és kutató nem állt meg ennél a felfedezésnél, hanem tovább gondolkodva arra a feltételezésre jutott, hogy, ha van a világon egy anyag, amely képes serkenteni az őssejtek termelődését, akkor valószínű, hogy több hasonló hatású is létezik.

A pécsi tudományegyetemen létrehoztak Szabó László vezetésével egy kutatócsoportot, mely több különböző anyag hatását vizsgálta az őssejtekre való hatásuk szempontjából. A vizsgálódás során kiválasztottak kilenc olyan anyagot, amelyek legalább 75%-kal növelik az őssejtek termelődését és 6-10 órán keresztül folyamatosan a megemelkedett szinten tartják az őssejt számot.

ŐssejtA kutatás során nem csak azt vizsgálták, hogy bizonyos összetevők hatására a szervezet képes több őssejtet termelni, hanem azt is, hogy ezek az őssejtek valóban képesek hivatásuk elvégzésére.

A megfelelő anyagok kiválasztásánál tehát fontos szerepet játszott az is, hogy:
- az összetevők hatására termelődő őssejtek a véráramba kerülve életképesek maradnak-e,
- eljutnak-e a megfelelő sérült, vagy elhasználódott szövetekhez,
- és ott valóban képesek átalakulni a megfelelő sejtekké és beépülni a szövetekbe.
Az antioxidánsok hatása és a tüdőrák

Gyümölcsök, antioxidánsok
Egy, nemrégiben az Egyesült Államokban végzett vizsgálatban 1975 és 1993 között diagnosztizált tüdőrákban szenvedő betegek, valamint egészséges személyek vérének C-vitamin, alfa- és béta-karotin, cryptoxanthin, lutein/zeaxanthin, likopin, alfa-tokoferol, E vitamin-hatású vegyület, szelén szintjét valamint peroxyl-gyök abszorbciós kapacitását vették górcső alá.
A vizsgálat célja az említett antioxidáns hatású anyagok és a tüdőrák kockázata közötti összefüggések mélyebb megismerése volt.
A vizsgálatba megközelítőleg 2000 vérmintát vontak be.
A megállapítások a következők voltak: 258 tüdőrákban szenvedő vérében az 515 kontrollhoz viszonyítva jelentős (szignifikáns) mértékben alacsonyabb cryptoxanthin, béta-karotin és lutein/zeaxanthin szint volt kimutatható. Mérsékelt, nem szignifikáns mértékű pozitív irányú eltérés volt kimutatható az alfa-karotin és a C-vitamin vonatkozásában. A likopin, az alfa-tokoferol, a szelén és a peroxyl-gyök abszorbciós kapacitás vonatkozásában pedig csupán jelentéktelen különbség volt felfedezhető a két csoport vérmintái között.Tüdő
A vizsgálat során külön elemzéseket végeztek a két nemre, valamint a dohányzási szokásokra külön bontásban vizsgálták a sosem cigarettázó, az alkalmanként, valamint a rendszeresen dohányzók mintáit vonatkozóan is.
A vizsgálat konklúziója szerint a béta-karotin néhány, a tüdőrákkal szembeni védőfaktor jelzője. A crypoxanthin, az alfa-karotin és a C-vitamin potenciális védőhatásával kapcsolatban még további vizsgálatok elvégzése tűnik indokoltnak. Addig is, amíg sikerül a tüdőrák megelőzésében specifikusan bevethető antioxidáns hatóanyagot azonosítani, a szakemberek továbbra is a dohányzás mellőzését annak passzív formájának visszaszorítását is és a védő hatású tápanyagokban gazdag zöldségfélék, gyümölcsök bőséges, napi legalább fél kilogrammnyi mennyiségben történő fogyasztását javasolják.

Megtekintem a Flavonoidokról szóló rövid, ismertető videót!

Forrás: DR. INFO 2008.11.28
Az étcsoki védi a szívet

Kávé és csoki
Egy kis kockányi étcsokoládé naponta védi szívünket a gyulladástól és más szívproblémáktól, állítják olasz kutatók. A tejcsokoládé nem felel meg erre a célra.
A Moli-sani elnevezésű projekt az egyik legnagyobb eddig lefolytatott egészségügyi tanulmány Európában írja a LiveScience című internetes tudományos portál. A tanulmány amely teljes terjedelmében a Journal of Nutrition című táplálkozástudományi folyóirat legutóbbi számában jelent meg napi 6,7 gramm étcsokoládé elfogyasztását találja optimálisnak.
A kutatók 4849 egészséges ember vérében vizsgálták egy, az érrendszeri gyulladást jelző fehérje mennyiségét. A kakaóbabban többféle antioxidáns is található, elsősorban a flavonoidok és más polifenolok vannak kedvező hatással a gyulladásos folyamatokra mondta Romina di Giuseppe kutatásvezető.
A vizsgálat eredménye szerint a rendszeres étcsokievők vérében alacsonyabb volt a káros fehérje mennyisége. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a több csokoládé még jobb eredményt hozna.
A szokásos 100 grammos táblával számolva hetente fél tábla csokit majszolhatunk el gyógyhatású szerként. Az optimális mennyiség fölötti csokoládé fogyasztása eltűntette az előnyöket.
Forrás: MTI 2009.09.24
A sport jót tesz az őssejteknek is

A sport jót tesz az őssejteknek is!
A gothenburgi Sahlgrensa Akadémia kutatói mutatták ki első ízben, hogy a testedzés segíti az őssejtek növekedését, illetve a viselkedésfejlődést olyan fiatal egerek esetében, akik besugárzás hatására agykárosodást szenvedtek.

A kutató szerint az eredmények felhasználhatók olyan gyerekek esetében is, akik az agydaganatra kapott sugárterápia miatt szenvedtek károsodást.
Az agydaganatra alkalmazott kezelés gyakran vezet tanulási és emlékezeti nehézségekhez, mely a figyelemzavarral hozható összefüggésbe. Ezek a tünetek a sugárkezelés károsító hatásának tulajdoníthatók, mert a sugárzás nem csak a rákos sejteket pusztítja el, de az őssejteket is, melyek a hippokampuszban találhatók, a memóriáért felelős agyi területen - írja a MediPress. Dr. Andrew Naylor már korábban is tanulmányozta a testedzés őssejtekre gyakorolt hatását, Klas Blomgren adjunktus pedig a besugárzás hatását az agysejtekre.
A sport jót tesz az őssejteknek is!
Georg Kuhn professzorral, aki az agyi őssejtek területén végzett úttörőmunkát, megvizsgálta, hogy a testedzés helyreállíthatja-e az agy bizonyos, korábban károsodást szenvedett területeit.
Kilenc napos egereket kezelte sugárzással, melytől károsodott az agyuk, ugyanúgy, ahogy a rábeteg embereknél. Az egerek fele lehetőséget kapott arra, hogy szabadon használhassák a mókuskereket. 13 hetes korukban egy nyitott térbe helyezték őket, hogy szabadon mászkáljanak. Közben felmérték és elemezték a viselkedésüket, mozgási mintáikat.
Az eredmények azt mutatták, hogy a sugárral kezelt egerek motoros aktivitása megnövekedett, mozgásmintájuk megváltozott. Ha lehetőséget kaptak a mozgásra, akkor ez az elváltozás később normalizálódott.
A testgyakorlást végző egerek agyi őssejtjeinek száma 50 %-al több volt, mint azoknak, akik nem mozoghattak.

A kutatók még azt is meg tudták állapítani, hogy az újonnan kialakuló idegsejtek kevesebb elágazást hoznak létre a besugárzással károsított agyban, ráadásul rossz irányba is mutattak. Érdekes, ha az állatokat hagyták mozogni, az idegelágazások normalizálódtak.
Az eredmények azt sugallják, hogy a sugárzás káros hatása az agytumorban szenvedő gyerekeknél csökkenthető, ha felügyelet mellett érdekes és vidám gyakorlatokat végezhet. - mondta Georg Kuhn professzor.
Fejbőrből őssejt?

Fejbőrből őssejt?
Őssejtet bőrből, bőrt őssejtből.
Ez a lényege annak az új módszernek, amellyel a nehezen gyógyuló fekélyeket és égési sérüléseket gyógyítják Szegeden. A hajas fejbőrből nyert őssejteket juttatják a sebbe, ahol azok meggyorsítják a regenerálódást.

Az égések, fekélyek esetében nagy felületen hiányzik a bőr, ami fertőzésveszélyt jelent. Az eddigi hagyományos eljárás esetén például a combról vett bőrt ültették át. A hajas fejbőr, mint adóhely, ideális, hiszen a mintavételt követően egyszeri kötéssel már 5 nap alatt meggyógyul.Őssejt
A beteg egészséges bőrsejtjeit ültetik be a sérült területre. A hajas fejbőrben, a szőrtüszők mélyén nagyon sok bőr-őssejt található, és ezzel a mintavételi módszerrel ezekhez az őssejtekhez hozzá tudunk férni. Az így kapott bőrsejtekből képzett oldatban, ha sok őssejt van, akkor ezek a sejtek nagyon sok növekedési faktort tudnak termelni, és képesek arra, hogy sokáig megőrizzék az osztódó képességüket – mondja Dr. Szabad Gábor, a SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának egyetemi tanársegédje.
9 négyzetcentiméternyi bőrből 100 négyzetcentiméternyi terület gyógyítására elegendő sejtet nyerhetnek három heti tenyésztéssel.
A bőr-őssejt lefagyasztható, így később, ha szükséges, bármikor felhasználható.
Forrás: Duna Tv
A méz helyettesítheti az antibiotikumot?

Méz
A méz, amit Kanadában is generációk óta használnak a fájós torkok kezelésére teában vagy forró vízben oldva, hamarosan az antibiotikumok helyére léphet a makacs fül-, orr- és torokfertőzések gyógyításában – olvasható egy új tanulmányban.

Az Ottawa Egyetem orvosai vizsgálataik során azt találták, hogy a közönséges méz megöli azokat a baktériumokat, amelyek az arcüreggyulladást okozzák, és legtöbb esetben hatékonyabbnak bizonyul, mint az antibiotikumok.
„Ez bámulatba ejtő” – mondta Joseph Marson kutató a méhek azon képességéről, hogy képesek a virágport hatásos gyógyszerré alakítani.
Az előzetes vizsgálatokat nem élő embereken, hanem laboratóriumban végezték, de a szuperbaktériumot, a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureust MRSA használták fel, amely antibiotikumoknak fokozottan ellenálló.
A hamarosan kezdődő humán vizsgálatok során egy mézoldatot fognak használni, hogy kiűzzék a taknyot az arcüregből – nyilatkozta az AFP-nek Marson.

Flavin.eu a facebook -on.

Flavin7

Flavin